ODATV avukatı Serkan Gülen açıklama yaparken. |
Odatv davası bilindiği üzere 14 Şubat 2011 günü Odatvve Soner Yalçın, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun evlerinde yapılan aramayla başladı ve 2011 Kasımının 22’sinde başlayan ilk duruşmadan sonra her mevsime bir duruşma tarihi verilerek devam etti.
Odatv davasının temelini oluşturan iddia mahkemenin de kabul ettiği üzere içeriği ile ilgili (Basın Özgürlüğü Çerçevesinde) sorun olmayan haber ve yazıların iddia edilen Ergenekon Terör Örgütü’nün talimatıyla yazılmış oluşu, bu nedenle sitenin Örgüt faaliyeti çerçevesinde yayın yaptığı iddiasıdır. Bu iddianın yanında ayrıca Ahmet Şık’ın kitabının Odatvve Soner Yalçın yardımıyla ve Hanefi Avcı’nın kitabının da Nedim Şener ve iddia edilen Ergenekon Terör Örgütü yardımıyla yazıldığı yine iddianamede suçlamaların temelini oluşturan iddialardır.
Bu iddiaları oluşturan deliller ise Odatv’nin yayın merkezindeki bir bilgisayarda ve yine Barış Pehlivan ile Müyesser Yıldız’ın evlerindeki bilgisayarlarda çıkan “ulusal Medya.doc, Ulusal Medya 2010 doc., ‘Hocadan Notlar’, Toplantı doc., Biçimlendirme doc.” gibi tamamı dijital word dokümanlarından oluşan isimsiz, imzasız (elektronik ya da başka hiçbir imzası bulunmayan) aslında somut olaylar ile bağdaştırılmadıkça değil tutuklanmaya normal bir hukuk sisteminde dava açılmasına bile yeterli olmayacak delillerdir.
Bu delillere dayanarak yapılan soruşturma ise -maalesef gizli soruşturma olduğu için biz avukatlar dava açıldıktan sonra öğrenebilmişizdir- bilişim polislerinin ayrıntıdan uzak değerlendirmeleri dışında hiçbir bilirkişi raporu alınmadan 6 ay sonra iddianame haline getirilmiştir.
Türk hukuk tarihine kara harflerle geçen bir kitap taslağı toplatma kararı ile daha soruşturmanın başında biz avukatların da elinden dijital delillerin (harddiskler) imajları toplatıldığı için dava açılıp da bu ‘kara’ kararın kaldırılıp bize imajlar geri verilene kadar savunma tarafının bu delilleri inceleme şansı da maalesef olamamıştır.
İşte bu şartlar altında Kasım’ın 2011’inde ilk duruşma görüldükten kısa bir süre sonra imajlara tekrar ulaşabilmiş ve CMK’nın 67.maddesinden aldığımız hak ile bu davanın tek dayanağı olan dijital delilleri çeşitli üniversitelere ve yurtdışındaki bilirkişilere inceletebilmişizdir. Sonuçta 12 Mart’a kadar olan süreçte savunma tarafı üzerine düşeni yapmış ve Savcılığın yapmaktan kaçındığı yetkin bilirkişi incelemelerini yaptırmıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi ile Amerikalı Bilişim Uzmanlarınca incelenen bu harddisklerin hepsinde dosyaların başka bilgisayarlarda üretilerek bu harddisklere virüs ve trojan yoluyla yüklendiği tespit edilmiştir. Bu iddialar ile mahkemeye yaptığımız tahliye talepleri ise aynı bugünkü red kararında olduğu gibi dosyaya sunulan raporların bilirkişi raporu olarak değil bilimsel mütalaa olarak değerlendirileceği ve bu nedenle mahkemenin ayrıca Tübitak’tan alınacak bir bilirkişi raporu sonucu kanaate varabileceği gerekçesiyle reddedilmiştir.
12 Mart’tan beri beklenen Tubitak Raporu için mahkeme 12 Mart günü yapılan duruşmada raporun gelme süresini öngörerek Heyet tarafından 100 gün sonraya gün verilmiş ancak 18 Haziran’da yapılan duruşmada da Tubitak yoğunluk nedeniyle raporu yetiştiremediğini belirtmiştir.
İşin bir ilginç noktası ise 12 Mart tarihinde dijital delillere bağlı olarak tutuklanan Nedim Şener ve Ahmet Şık tahliye edilirken hiçbir dijital delilde ismi geçmeyen evinde yapılan aramalarda da hiçbir dijital delil bulunmayan Barış Terkoğlu’nun tutukluluğuna devam kararı verilmesiydi. Bir diğer ilginç durum ise bundan 100 gün sonraki duruşmada 13 sanıklı davada evinde suçlamalara konu dijital delil bulunan iki sanıktan biri olan Müyesser Yıldız’ın kendisinin de anlamlandıramadığı bir şekilde diğerlerinin tutukluluğuna devam kararı verilirken serbest bırakılması oldu. Biz en başından beri bu davanın değil tutuklu olarak hukuki mesnetten yoksun olduğundan hiç açılmamasını savunanlardanız, dolayısıyla kimse tahliye oldu diye üzülecek bir durumumuz yok ancak bu durum kararını Tubitak raporuna bağlayan mahkeme heyetinin de çelişkisini ortaya koymak açısından önemlidir düşüncesindeyim.
Öte yandan bilindiği üzere son günlerde 3. Yargı paketi olarak bilinen 6352 sayılı yasa değişikliği ile ilgili de her tutuklu bulunan davada bir umut yeşerdi ve bu çerçevede özellikle adli kontrol olarak adlandırdığımız (belirli yerleşim bölgesini terk etmeme, ev hapsi, belirli yerlere gitmeme vb.) tedbirler ile salıverilmenin eskiden 3 yıldan az suçlarla yargılanıyor olma üst sınırı kaldırıldığından ve tutukluluk için somut gerekçeler aranacak olmasından biz avukatları da az da olsa umutlandıran iyileşmeler yaşandı. Ancak bu durum yeni bir düzen yeni bir hukuk rejimi ya da şöyle söyleyelim kimilerinin dediği gibi özgürlük rejimi getirmiyordu, son tahlilde kararlar yine hakimlerin vicdanına, izahına ve iki dudağının arasına kalacak şekilde yoruma açık düzenlemelerdi getirilen.
Keza umutların sararması yeşermesinden daha kısa zaman aldı, bugün (12 temmuz) elimize ulaşan karara göre müvekkillerimizin tutukluluk halinin devamına karar verdi mahkeme, Başkan Mehmet Ekinci izinli olduğu için yedek üye ile oluşturulan heyet kararı ve oybirliğiyle.
Bu kararda yeni yasanın getirdiği en önemli değişiklik eskiden dijital deliller olarak genel şekilde bahsedilen iddianamede yer verilen harddisklerin seri numarası ve markalarıyla yer alması oldu. Yani yeni yasaya göre somut olarak gerekçelendirilmesi gereken örgüt bağlantısı bir başka deyişle hukukun aradığı ‘illiyet bağı’ yine izahtan vareste tutulmuştu. Öyleyse somut gerekçelendirme şartı bakımından bu kararın eksik olduğunu ilk bakışta söyleyebiliriz.
Bunun yanında tahliye başvurusunun temelini oluşturan ve yine rededilmesi halinde açıkça gerekçelendirilmesi gereken ve her koşulda yeni yasaya göre tutukluluktan evvel düşünülmesi gereken Adli Kontrol Tedbirleri kararda en son olarak 3 satır yer verilerek değerlendirilmiştir. Adli Kontrol Tedbiri değerlendirmesinde de görmekteyiz ki heyet yeni yasaya hakim olamamış gerekçeleriyle okumadığından olsa gerek amacını benimsememiştir. Şöyle ki yeni yasada adli kontrol tedbirlerinin uygulanması için kişiye isnat edilen suçun üst sınırı şartı aranmaksızın ibaresi konulmuş olmasına rağmen 16.Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti 10.07.2012 tarihli tutukluluğun devamı kararının sondan 4.satırında “sanıklar hakkında isnat edilen suçların yasada öngörülen hürriyeti bağlayıcı cezasının alt ve üst sınırları değerlendirildiğinde..”gerekçesini yazmakta bir sakınca görmemiştir. Oysa yukarıda da belirttiğimiz gibi yeni yasadaki en önemli değişiklik üst sınır şartının aranmıyor oluşudur zaten. Bununla beraber yeni değişiklikle adli koruma tedbirlerinin uygulanamayacak ise bu durum gerekçelendirilerek yazılmalıyken Mahkeme Heyeti kararında “05.07.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6352 sayılı Yasa ile değişik hükümler de dikkate alındığında diğer koruma tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada yeterli olmayacağı anlaşılmakla…” şeklindeki gerekçesiz gerekçeyi yeterli bulmuştur.
Pek tabii hukuk devleti ile kanun devleti ayrı şeylerdir ve kanunlar ne kadar iyileşirse iyileşsin hukuk anlayışı evrensel hukuk ilkelerinden uzaklaştıkça gerçek adaleti beklemek hayalden ibarettir. Ancak Nazım Hikmet’in dediği gibi: “Büyük insanlığın toprağında gölge yok, sokağında fener, penceresinde cam, (bir mısra da biz ekleyelim Adliye Sarayı’nda Adalet) ama umudu var büyük insanlığın, umutsuz yaşanmıyor…
Önümüzdeki günlerde Balyoz, KCK ve Ergenekon davalarında yine haksız dijital delillerle süslenmiş gerekçesiz gerekçelerle sürdürülen ve haddinden uzun tutukluluk halleri değerlendirilecek ben katillerin yararlandırıldığı yeni yargı paketinden suçu sabit olmamış evrensel hukukun masumiyet karinesi gereği masum olan insanlara özgürlük hakkı çıkmamasının vicdanlara sığmayacağı inancıyla umutlu olmaya devam edeceğim hâlâ…Saygılarımla